SOTHI AYAM
Resipi Khas Hari Deepavali
500 gm ayam,potong kecil
300 gm ubi kentang,dipotong 4
2 biji tomato (medium size),dipotong 4
31/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit daun ketumbar,cencang
Bahan kisar:
100 gm bawang merah
25 gm bawang putih
25 gm halia
1 tsp jintan putih
4 biji buah pelaga
1 batang kayu manis,ditumbuk dulu
4 kuntum bunga cengkih
1s/m + 1s/t serbuk kunyit
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dengan sedikit air
Bahan tumis:
1 biji bawang besar,hiris halus
1 s/t biji sawi
1 s/t halba
1 s/t jintan putih
2 tangkai daun kari
3 tangkai chilie hijau
2-3 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes kisar dan kacau rata dan tumis hingga naik minyak dan hilang bau.
2. Masuk ayam,ubi dan tomato dan kacau rata tuangkan santan cair dan kacau rata.Biarkan mendidih dan masak hingga ubi empuk dan ayam sudah masak. Tuangkan santan pekat dan garam dan kacau rata biarkan sampai mendidih. Tutup api dan tabur daun ketumbar. Hidang dengan mutu mayam atau pun nasi.