KARI IKAN REMPAH GILLING
500 gm ikan,ikut suka nak pakai ikan apa pun.
7-8 tangkai bendi,dipotong 2
1 biji tomato,potong 4
1 biji bawang besar,dihiris halus
6 ulas bawang putih,dihiris
2 cawan air
1 cawan santan pekat
Asam java,secukup rasa sendiri diramas dan tapis.
3 s/m minyak
1 s/t halba
2 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Bahan gilling
15 tangkai chilie kering,buang biji dan potong*
2 s/m biji ketumbar*
1 s/t jintan putih*
½ s/t lada hitam*
1 s/t beras*
½ s/t serbuk kunyit
Sangai bahan* sampai naik wangi dan gilling hingga lumat.
1. Panaskan minyak dan tumis halba,bawang besar,bawang putih dan daun kari hingga naik wang dan bila bawang menjadi perang.
2. Masukkan rempah gilling dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan air,santan,garam dan jus asam java kacau rata dan biarkan mendidih dan mereneh selama 5 mint dengan api yang kecil.
3. Masukkan bendi,ikan dan tomato dan masak hingga ikan masak dan sebati. Hidang dengan nasi.