KERABU TERUNG UDANG BERMAYONNAISE




KERABU TERUNG UDANG BERMAYONNAISE

400 gm terung panjang,masak air bersama sedikit garam bila air mendidih. Buang kulit terung dan potong terus masak kedalam air panas. Bila ½ masak tapis dan sejukkan

200 gm udang,direbus dengan kulit nya dan buang kulit dan belah 2,sejukkan

100 gm carrot,buang kulit dan potong halus

100 gm buah tomato,potong halus

1 biji bawang besar,potong halus

2-3 tangkai chilie hijau,potong halus,jika suka pedas boleh tambah dengan sedikit chilie padi.

¼ cawan kacang tahan

¼ cawan kacang tahan tumbuk

Untuk sos nya:

½ cawan mayonnaise

¼ cawan sos chilie

1 s/m sugar

1 s/m jus limau nipis

Garam secukup rasa,jika perlu

Campurkan semua bahan sos, Dalam mangkuk besar campurkan semua

 bahan lain dan campur dengan sos nya campur sebati. Hidang terus bersama nasi.

Nota: dalam gambar ini bukan udang betul ya ini udang vegetarian.




Previous
Next Post »