KERABU TERUNG UDANG BERMAYONNAISE
400 gm terung panjang,masak air bersama sedikit garam bila air mendidih. Buang kulit terung dan potong terus masak kedalam air panas. Bila ½ masak tapis dan sejukkan
200 gm udang,direbus dengan kulit nya dan buang kulit dan belah 2,sejukkan
100 gm carrot,buang kulit dan potong halus
100 gm buah tomato,potong halus
1 biji bawang besar,potong halus
2-3 tangkai chilie hijau,potong halus,jika suka pedas boleh tambah dengan sedikit chilie padi.
¼ cawan kacang tahan
¼ cawan kacang tahan tumbuk
Untuk sos nya:
½ cawan mayonnaise
¼ cawan sos chilie
1 s/m sugar
1 s/m jus limau nipis
Garam secukup rasa,jika perlu
Campurkan semua bahan sos, Dalam mangkuk besar campurkan semua
bahan lain dan campur dengan sos nya campur sebati. Hidang terus bersama nasi.
Nota: dalam gambar ini bukan udang betul ya ini udang vegetarian.