PECAL LOBAK PUTIH



PECAL LOBAK PUTIH

200 gm lobak putih,dipotong panjang

100 gm carrot,dipotong panjang

100 gm tomato,dicencang

150-200 gm isi ikan kembung bakar,dihancurkan

100 gm bawang besar,dihiris halus

1 tangkai chilie hijau,dihiris halus

1 tangkai chilie merah,dihiris halus

11/2  cawan santan pekat

Jus asam limau nipis secukup rasa

Garam secukup rasa

Bahan tumbuk

2-3 ulas bawang merah

1 s/t lada hitam

Sedikit belacan bakar,jika suka

1.    Rebus lobak putih dan carrot hingga empuk. Tapis dan biarkan sejuk.

2.    Tumbuk bahan tumbuk  dan campurkan dengan isi ikan dan campur dengan jus limau dan garam secukup rasa.

3.    Masuk santan kacau rata. Last masak bawang,chilie dan lobak gaul sebati dan hidang.





Previous
Next Post »