Bahan kisar
10 tangkai cili kering
1 cm halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 ½ cm belacan
30 gm ikan bilis
*****
4 biji telur ayam
4-5 sudu makan minyak masak
1-2 sudu makan air asam java
Garam,gula dan serbuk perasa secukup nya
1. Panaskan minyak di dalam kuali
2. Setelah minyak agak panas, tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau sentiasa sehingga hampir garing.
3. Masukkan air asam jawa secukupnya dan kacau lagi sehingga terbit minyak.
4. Pecahkan telur satu persatu di dalam sambal. Jangan kacau dahulu, tunggu sehingga telur putih separuh masak
.
5. Kacau sambal berkenaan dengan berhati-hati. Pastikan kuning telur tidak pecah.
5. Kacau sambal berkenaan dengan berhati-hati. Pastikan kuning telur tidak pecah.
6. Masukkan garam dan perasa secukupnya (jika tidak suka guna perasa, boleh digantikan dengan gula)
7. Setelah kuning telur masak dan disesuaikan dengan rasa, bolehlah diangkat.