SAMBAR SADAM ( NASI KACANG DHALL )




SAMBAR SADAM ( NASI KACANG DHALL )

1 cawan beras ( saya guna beras hanchur )di masak nasi lembik,ketepikan

1/3 cawan kacang dhal, di pressure cook sampai embuk dengan 3 ulas bawang putih, 1 s/t jintan manis, 2 cm halia tumbuk, 3 cupit serbuk kunyit dengan  11/2 cawan air. ketepikan

100 gm carrot*

100 gm kacang panjang*

100gm ubi kentang*

100gm terung*

100gm tomato*

* di potong kecil2

4 cawan air

1 cawan santan

2 s/m serbuk sambar, Boleh di beli di kedai runcit india

1 s/t serbuk cili,jika suka pedas

Sedikit air asam java,jika suka masam

Garam secukup rasa

Bahan Tumis:

3-4 s/m minyak

1 biji bawang merah,dihiris halus

3 tangkai chili kering

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

2 tangkai daun kari

1. panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Kecilkan api dan masuk serbuk sambar dan serbuk cili kacau dan tuang air,kacang dhall dengan air nya sekali dan sayur. Kacau rata dan biarkan mendidih.

2. Bila ubi kentang sudah masak masukkan nasi,santan dan garam. Kacau rata dan biarkan sampai masak sebati. Nasi ini mesti cair dan lembik bukan kering. Hidang dengan papaddam dan raita.

Nota Nasi ini sedap di makan dengan ikan masin. Nasi ini lah orang islam di india selalu buat buka puasa.
untuk selera orang melayu boleh jika nak masuk udang ker atau pun ikan bilis.







Previous
Next Post »