PAYASAM KACANG HIJAU
Resipi saya dari Majalah SAJI
1 cawan kacang hijau,tanpa kulit,direndam 2-3 jam
6 cawan air
1 cawan susu sejat
1 cawan santan pekat
5 s/m biji sagu
50 gm gajus,digoreng dengan sedikit ghee
30 gm kismis,digoreng dengan sedikit ghee
4 s/m ghee
1 s/t serbuk buah pelaga
11/2 cawan gula atau secukup rasa sendiri
2 helai daun pandan
Sedikit garam
½ s/t warna kuning
1. Rebus kacang dengan daun pandan hingga betul2 hanchur kacau rata. Dan masuk biji sagu masak hingga masak. Jika rasa pekat sangat bubur ini boleh di masuk 2 cawan lagi air.
2. Bila mendidih boleh di masukkan semua bahan2 lain dan kacau rata dan masak hingga mendidih. Boleh di hidang panas atau pun sejuk.