AYAM DAUN KARI
500 gm ayam dipotong kecil,dan perap dengan bahan tanda*selama ½ jam.
*1 s/t pes bawang putih & halia
*1 s/t serbuk kunyit
*1 s/t serbuk chili
*2 s/t serbuk ketumbar
*1 s/t garam
Bahan kisar
10 gm daun kari
40 gm kelapa parut
2 s/t jintan putih
2 s/t lada hitam
Semua bahan2 di atas digoreng tanpa minyak hingga naik wangi. Dan di kisar dengan sedikit air hingga lumat.Ketepikan
150 gm tomato,cencang
1 biji bawang besar,dihiris halus
½ cawan air
½ s/t garam
1 s/t gula
4 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga menjadi perang. Masuk pes halia&bawang putih dan tumis hingga hilang bau bawang putih.
2. Masuk tomato dan kacau rata tumis hingga tomato hancur. Masuk ayam dan kacau rata.Masuk bahan kisar,air,gula dan garam kacau rata dan masak hingga naik minyak dan kuah pekat sedikit.