KARI TERUNG BULAT


Cuba jangan tak cuba kari ini memang sedap sangat. 
 

KARI TERUNG

500 gm terung bulat,potong cube

100 gm bawang besar,hiris halus

1 biji buah tomato,cencang

1 s/t jintan putih

2 tangkai daun kari

4 s/m minyak

2 cawan air

Garam dan serbuk perasa secukup rasa

1 s/t serbuk jintan putih

1 s/t serbuk chili

¼ serbuk kunyit

2 s/t serbuk ketumbar

Kisar hingga lumat dengan sedikit air

½ cawan kelapa parut

10 biji gajus

Tumbuk lumat

3 tangkai chili hijau

4 ulas bawang putih

1 inci halia

1.    Panaskan minyak masuk jintan putih dan daun kari kacau. Masuk bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown.

2.    Masuk pes chili hijau dan tumis lagi hingga hilang bau. Masuk tomato dan kacau rata masak hingga hancur dan naik minyak.

3.    Masuk terung dan serbuk2 kacau rata dan tuangkan air kacau dan tutup periuk biar terung masak. Bila terung nampak masak masukkan pes kelapa dan kacau rata masuk garam. Dan masak hingga sebati. Sedap di hidang dengan nasi.

Nota: Boleh juga kalau campur dengan udang atau pun isi ayam.




Previous
Next Post »