KARI TELUR MASIN
Kari ini sedap dengan rasa masam2 lemak pedas dengan rasa masin telur.
5 biji telur masin di-rebus dan di-potong keluarkan isi nya.
150 gm bawang merah,dihiris
60 gm bawang putih,dihiris
60 gm serbuk kari ikan,di campur dengan sedikit air menjadi pes.
30 gm asam java, diramas dengan sedikit air
4 cawan santan cair
1 s/t halba
2 tangkai daun kari
2-3 s/m minyak
Garam dan perasa secukup nya
1. Panaskan minyak dan tumis halba,bawang merah,bawang putih dan daun kari.
2. Hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes rempah dan tumis hingga naik minyak.
3. Tuangkan santan cair dan air asam java kacau rata dan biarkan hingga mendidh dan mereneh hingga sedikit pekat.
4. Masuk garam dan perasa jika suka. Last sekali masuk telur.