RASAM IKAN
400 gm ikan,ikut suka lah nak pakai ikan apa pun.
41/2 cawan air
30-40 gm asam java,atau secukup rasa sendiri,di-ramas dengan air dan tapis.
2 biji tomato,dipotong empat
Sedikit daun ketumbar untuk ditabur
Garam secukup rasa
½ cube ikan jika suka,saya tak pakai
Bahan tumbuk
7 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/t jintan putih
1 s/t lada hitam
½ s/t serbuk kunyit
¼ s/t serbuk asafoetida,jika ada
Bahan tumis
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham paruppu
3-4 tangkai chili kering,dipotong
2 tangkai daun kari
1 s/m minyak
1. Masuk bahan tumbuk kedalam air asam dan kacau rata,ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi.
3. Tuangkan air asam kedalam dan kacau rata,masuk ikan dan buah tomato dan kacau rata.
4. Biarkan mendidih dan biar ikan sudah masak masuk garam dan daun ketumbar. Hidang dengan nasi.
Nota: sedap jika dimasak dengan kepala ikan merah.