KARI MUNGGAI IKAN BILIS
350 gm munggai,dipotong
300 gm ubi kentang,dipotong
60 gm ikan bilis
50 gm asam java,diramas dengan sedikit air dan tapis
1 cawan santan
31/2 cawan air
60 gm serbuk kari ikan
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
¼ cawan minyak
1 biji bawang besar,dihiris nipis
6 ulas bawang putih
1 s/t halba
3 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan masuk halba kacau dan masuk bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.
2. Masukkan daun kari dan serbuk kari kacau rata dan tuangkan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan semua bahan lain kecuali garam dan kacau rata.Dan biarkan mendidih dan masak hingga sayur masak dengan api yang kecil. Suaikan rasa dan masuk garam. Hidangkan dengan nasi.
Nota: kalau nak sedap lagi campurkan dengan telur rebus dalam 6 biji.