AYAM KICAP MY MUMS
1 kg ayam,dipotong
200 gm bawang besar,dihiris*
40 gm halia,dihiris halus*
40 gm bawang putih,dihiris halus*
6 tangkai,chilie kering dipotong*
4 tangkai daun kari*
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 s/m serbuk chilie
1 s/t serbuk garam masala
½ cawan kicap pekat manis
Garam jika perlu
¼ cawan minyak
1. Panaskan minyak dan masuk kayu manis dan bunga lawang kacau dan masuk bahan *kacau rata dan tumis hingga bawang menjadi layu.
2. Masukkan serbuk chilie dan serbuk garam masala kacau rata dan masukkan ayam dan kacau rata dan goreng selama 5 minit. Masuk kicap gaul rata dan tutup kuali dengan tudung kecilkan api masak hingga ayam keluarkan air dan ayam empuk. Rasa dulu baru masuk garam.