PISANG GORENG MASALA
500 gm pisang kari,saya tak tahu nama pisang ini tengok gambar dibawa ya. Kalau buat dengan pisang lain dia tak sedap.Buang kulit nya tapi kena buang yang hijau tu jer jangan buang banyak pulak. Terus masuk dalam air kalau tidak dia akan menjadi hitam. Potong nipis2 dan terus masuk kedalam air.
11/2 s/m serbuk chilie
½ s/m serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun kari secukup nya
Minyak untuk goreng
1. Panaskan minyak. Tapiskan air dan gaul sebati gaul pisang dengan serbuk kari,serbuk kunyit dan garam gaul sebati.
2. Masuk pisang kedalam minyak dan goreng. Jangan masuk banyak2 nanti dia tak garing. Goreng hingga garing. Last sekali goreng daun kari dan campur. Bila dah sejuk boleh lah simpan di dalam bekas ketap udara. Kita orang india suka makan dengan nasi sebagai lauk.