CHICKEN GHEE ROAST



CHICKEN GHEE ROAST

1.5 kg ayam,dipotong

135 gm yoghurt

2 s/m jus limau nipis,atau secukup rasa

1 s/t gula

Garam secukup rasa

Bahan kisar

20 tangkai chilie kering,direndam

6 ulas bawang putih

4 cm halia

11/2 s/m serbuk ketumbar

11/2 s/m serbuk jintan putih

11/2 s/t serbuk jintan manis

1 s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk lada hitam

Bahan tumis

½ cup ghee

200 gm bawang,dipotong halus

4 tangkai daun kari

1.    Kisar bahan kisar dengan sedikit air hingga lumat. Campur ayam,yoghurt,jus limau ,gula,garam dan bahan kisar gaul rata dan simpan selama 2 jam atau pun semalam dalam peti ais.

2.    Panaskan ghee dan tumis bawang hingga menjadi sedikit perang. Masukan  daun kari dan ayam gaul rata dan masak hingga kering.





Previous
Next Post »