KARI TELUR
5-6 biji telur rebus
6-7 biji bendi,kalau panjang sangat belah 2
2 biji tomato,di belah 4
5 cawan (250ml) santan
60 gm serbuk kari ikan,dibancuh dengan sedikit air menjadi pes
25 gm ikan bilis,di mesin sampai lumat.
20-30 gm asam java,diperah dalam santan ,Asam java ikut rasa sendiri. Orang india suka masam.
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 s/t halba
2 tangkai daun kari
7 ulas bawang putih,di-hiris
8 ulas bawang merah,di-hiris
4-5 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan masuk bahan2 tumis dan tumis hingga naik wangi.
2. Bila bawang menjadi kuning emas. Masuk pes kari dan paste ikan bilis dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan santan dan masukkan telur dan kacau rata dan biarkan mendidih perlahan -lahan.
3. Bila Nampak minyak naik sedikit boleh masuk bendi dan tomato rasakan dulu sebelum masuk garam. Bila bendi sudah masak boleh di tutup api.