KARI DHALL
1 cawan dhall,direndam 4-5 jam sampai kembang.
7 ulas bawang putih.
30 gm halia
3-4 tangkai chili hijau
1 s/m jintan putih ( cumin )
1 s/t serbuk kunyit
2 1/2 cawan air*
Campur semua bahan diatas dan pressure cook sampai betul embuk . Kalau nak kari dhall yang sedap dhall tu mesti betul2 empuk. Kalau tak ada pressure cooker rebus hingga empuk air kena tambah lagi. Lepas di masak lecek dengan sudu.
150 gm tomato,di belah
1 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 s/m minyak sapi (ghee)
1 s/t serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Serbuk perasa,jika suka ( saya tak masuk)
Bahan tumis
3-4 s/m minyak
1 biji bawang besar, dihiris halus
1 s/t biji sawi
2 tangkai daun kari
4 tangkai chili kering,dipotong 2
1. Masuk air ke dalam dhall yang sudah di masak tadi dan rebus hingga mendidih.
2. Kacau rata dan masuk tomato,serbuk jintan putih,minyak sapi dan santan dan biarkan mereneh.
3. Dalam kuali lain panaskan minyak dan masuk bahan tumis dan tumis hingga bawang menjadi
perang. Tuangkan ke dalam dhall dan kacau dan rata masuk garam dan biarkan mereneh sampai sebati. Kari ini Nampak cair bila panas dah sejuk dia jadi pekat. Boleh di hidang dengan chapatti atau roti canai
.
perang. Tuangkan ke dalam dhall dan kacau dan rata masuk garam dan biarkan mereneh sampai sebati. Kari ini Nampak cair bila panas dah sejuk dia jadi pekat. Boleh di hidang dengan chapatti atau roti canai
.
* saya guna cawan 250ml dalam semua masakkan saya.