CHETINAD VELAI PANIYARAM






CHETINAD VELAI PANIYARAM

Ini masakkan traditional kaum chetti dari India, Jarang orang india di Malaysia masak masakkan ini. Resipi Nampak mudah tapi kena pandai juga buat kalau tak betul cara membuat nya dia akan berminyak dan keras. Saya sendiri pun buat banyak  kali baru jadi.

200 gm beras ( saya guna beras hancur)

40 gm ulutham parupu (urad dhal)

Garam secukup rasa

¼ cawan air  atau pun secukup nya

Minyak untuk goreng

1.     Campurkan beras dan ulutham parupu  dan rendam selama 4 jam.

2.     Tapis dan masuk bahan rendam kedalam blender dan blend dengan air sedikit demi sedikit ( jangan masuk semua air beras tidak akan lumat ) sampai betul2 lumat. Adunan tidak boleh terlalu cair atau pun pekat.

3.     Campurkan garam.  Panaskan minyak jangan banyak sangat  dan tak boleh panaskan sangat just medium heat jer.

4.     Ambil satu sudu bulat (see picture) tak boleh pakai sudu lain. Tuangkan satu sudu adunan kedalam minyak biarkan dia  timbul di permukaan minyak terbalik dan terus angkat dia tak boleh masak lama. Bila Nampak kuih yang first kita buat tu keras dan berminyak then kena masuk sedikit lagi air.Toskan di atas keras minyak. Sedap di makan dengan sambal ikan bilis atau pun apa2 chutney. Selamat memcuba..

Nota: Tengok youtube cara membuat nya.https://www.youtube.com/watch?v=KyvEgDHDVkM





Previous
Next Post »