SAMBAR KUBIS





KARI DHAL CAMPUR KUBIS

1 cawan dhal,direndam sampai kembang dan masak dengan pressure cooker dengan 21/2 cawan air,1 s/m jintan putih,6 ulas bawang putih,2 cm halia tumbuk dan 2 tangkai chilie hijau. Sampai betul2 empuk.ketepikan

500 gm kubis,potong 

150 gm carrot,buang kulit dan potong nipis

200 gm tomato,dipotong 4

2 tangkai chilie hijau,dibelah 2

4 cawan santan (jangan pekat sangat)

Garam secukup rasa

Bahan tumis:

¼ cawan minyak

1 bawang besar,dihiris nipis*

3 tangkai chilie kering,dipotong dua*

3 tangkai daun kari*

1 s/t biji sawi*

1 s/t ulutham parupu*

1 s/t serbuk chilie

1 s/t serbuk kunyit

1 s/t serbuk jintan putih

1.     Campur santan dan dhal dan kacau sebati ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan tanda* hingga bawang menjadi perang. Kecilkan api dan masuk bahan2 serbuk kacau rata dan masuk tomato dan chilie hijau kacau dan tuangkan kacang dhal kacau sebati.

2.     Masukkan sayur dan kacau dan biarkan sampai mendidih dan bila sayur sudah masak. Tutupkan api.

Nota: Kubis boleh diganti dengan sayur lain seperti kacang buncis atau pun labu air. Sedap di hidang dengan sambal ikan bilis atau pun apa2 sambal.







Previous
Next Post »