SERUNDING UDANG KERING




SERUNDING UDANG KERING

400 gm kelapa parut

1/3  cawan minyak

2 s/m jus asam java,atau secukup rasa

Gula,serbuk perasa dan garam( garam ini masuk last pasal udang kering memang masin,rasa dulu sebelum masuk)

100 gm udang kering,di remdam sampai kembang*

20 tangkai chilie kering,potong dan rendam dalam air*

2 biji bawang besar (biar yang besar)potong*

6 ulas bawang putih*

7 batang serai*

11/2 inci halia*
11/2 inci lengkuas*

3 s/m biji ketumbar**

11/2  s/m jintan manis**

11/2  s/m jintan putih**

1.     Goreng bahan bertanda** tanpa minyak hingga naik wang. Sejukkan, Kisar hingga menjadi serbuk.

2.     Kisar semua bahan bertanda* dengan sedikit air. Ketepikkan.

3.     Panaskan minyak dan tumis bahan kisar* dan bahan kisar** sampai naik minyak. Masukkan kelapa parut dan kacau rata.

4.     Masuk gula dan air asam java kacau hingga menjadi kering dan lembap. Dan rasa dulu sebelum masuk garam. Tutup api dan alihkan ke dalam bekas lain. Sejukkan sebelum digunakan.

5.     Boleh buat pulut panggang atau pun pulut kuning











Previous
Next Post »