BAYAM MASAK KACANG HIJAU



BAYAM MASAK KACANG HIJAU

½ cawan kacang hijau tanpa kulit

4 ulas bawang putih

2 cm halia,tumbuk

1 s/t jintan putih

2 cubit serbuk kunyit

500 gm bayam hijau atau pun merah asingkan daun dengan batang, potong.

1 biji tomato,dicencang

1 cawan santan pekat

1 s/t serbuk jintan putih

Garam secukup rasa

Bahan tumis:

1 biji bawang besar,dihiris halus

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham parupu

3 tangkai chilie merah atau pun lada kering

2 s/m minyak

1.     ½ cawan kacang hijau tanpa kulit di rebus hingga embuk dengan 5 cawan air,1 s/t jintan putih,4 ulas bawang putih, 2 cm halia tumbuk dan 2 cubit serbuk kunyit. Bila kacang sudah betul2 empuk.

2.     Masukkan santan,serbuk jintan putih,batang bayam dan tomato kacau masak hingga batang empuk. Masuk daun bayam dan kacau rata.

3.     Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang  tuangkan ke dalam bayam dan kacau rata masuk garam dan masak hingga bayam masak.

Nota: Saya ambil gambar di atas semasa saya tuang bahan tumis itu yang  bayam nampak hijau jer sahaja nak bagi nampak cantik gambar jer hehe. Tapi bila dia betul masak dia menjadi macam gambar dia bawa ini. Bayam boleh di ganti dengan sayur lain macam sawi atau pun kangkung.





Previous
Next Post »