PAPADUM KARI
16 keping papadum yang bulat besar di-goreng dan di patah 2,ketepikan
50 gm asam java(yang berbiji) diramas dengan 41/2 cawan air dan ditapis kan.
1 cawan santan pekat
2 biji tomato,(optional)di belah 4
60 gm serbuk sambar*
1 s/m serbuk chilie*
2 s/m tepung kacang kuda*
Bahan2 tanda* di campur dengan sedikit air dan menjadi pes. Serbuk sambar boleh di beli di kedai runcit india.
Garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa jika suka.
Bahan tumis:
2 biji bawang besar,dihiris halus
10 ulas bawang putih,dibelah2
2 tangkai daun kari
11/2 s/t halba
¼ cawan minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sampai wang dan bawang menjadi perang.
2. Masuk pes rempah dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan air asam dan santan kacau rata dan biarkan mereneh hingga nak minyak dan pekat dengan api yang kecil.
3. Last2 masuk tomato dan papadum dan biarkan mendidih sebentar. Rasa dulu sebelum masuk garam.
Nota: Hidang ini sedap di makan dengan lauk ikan bilis goreng,telur masin kootu bendi.