KARI AYAM




KARI AYAM

500 gm ayam,dipotong kecil2,gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam peram ½ jam.

2 biji ubi kentang di potong 4

2 biji tomato,di potong 4

41/2 cawan (cawan 250ml) air atau pun santan cair

60 gm serbuk kari daging

1 s/m serbuk chili

1 s/t serbuk garam masala,jika ada

2 s/m  pes halia

2 s/m pes bawang putih

Garam secukup rasa

Daun ketumbar untuk di tabur

Bahan tumis

2 batang kayu manis

2 tangkai bunga lawang

2 tangkai daun kari

8 ulas bawang merah,dihiris halus

3-4 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes halia/bawang putih tumis hingga hilang bau halia.

2.    Masukka serbuk kari,serbuk chili dan garam masala dan kacau rata masukkan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.

3.    Masakkan ayam,ubi dan tomato kacau rata. Tuangkan air atau pun santan cair kacau rata. Dan biarkan sampai mendidih. Mereneh hingga ayam dan ubi masak. Taburkan daun ketumbar dan tutup api.






Previous
Next Post »