MODAKAM
Untuk kulit:
200 gm tepung beras,di-sangai hingga naik panas. Sejukkan
½ s/t garam
1 s/m ghee
Ayer panas (betul2 panas)
Dalam mangkuk campur tepung,garam dan ghee gaul rata. Tuang air panas sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang panas. Sejukkan dan uli hingga menjadi doh yang licin.
Ambil sedikit doh dan bentukan menjadi bulat dan rata-ratakan nya sedikit masuk inti ke dalam nya. Golekkannya supaya menjadi bulat semula. Gris dulang penkukus dengan sedikit ghee dan atur modakam dan kukus hingga masak selama 10 -15 mint.
Nota: Selalu kuih warna putih jer. Tapi saya nak cantik jadi saya campur dengan warna merah dan hijau.
Inti kelapa kacang tanah
200 gm kelapa parut
150 gula perang (chap bintang)
25 gm bijian
100 gm kacang tanah,goreng,ditumbuk
2 s/m ghee
1 s/t serbuk buah pelaga
1 s/t serbuk buah pelaga
½ cawan air
Secubit garam
Masak air dengan gula perang sampai mendidih masuk semua bahan2 lain dan masak hingga kering. Bentukkan inti menjadi bola kecil2.