MASALA UBI KENTANG



MASALA UBI KENTANG


400 gm ubi kentang,direbus dengan kulit sampai empuk,sejukkan dan buang kulit. Lecek ubi tapi jangan sampai lepik.

100 gm tomato,cengang

1 s/m pes halia

1 s/m pes bawang putih

1/3 cawan kacang peas

2-3 tangkai chili hijau,dipotong

2 s/m tepung kacang kuda,dibancuh dengan 3-4 s/m air

1 cawan air,

1-2 s/m ghee

Garam secukup rasa

Daun ketumbar untuk di tabur

Campur sekali

1 s/t serbuk chili,jika suka pedas boleh tambah

½  s/t serbuk kunyit

1 s/t serbuk garam masala

1 s/t serbuk ketumbar

1 s/t serbuk jintan putih

¼ s/t serbuk asafoetida

Bahan tumis

3-4 s/m minyak

2 biji bawang besar,dihiris halus

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

1 s/t jintan putih

2 tangkai daun kari

1.    Panaskan minyak bila minyak sudah panas masukkan biji sawi,ulutham parupu dan jintan putih kacau rata . Masuk bawang dan tumis hingga menjadi perang. Masuk pes halia/bawang putih tumis hingga hilang bau bawang putih.

2.    Masuk daun kari,chili hijau dan tomato kacau rata dan tumis hingga naik minyak. Masuk rempah campur dan kacau rata dan tuangkan air kacau rata. 

3.    Bila air mendidih tuangkan air kacang kuda dan kacau bila nampak pekat sedikit kuah masuk garam,kacang peas,ghee dan ubi kacau rata dan masak hingga sebati. Tabur daun ketumbar dan tutup api. Hidang dengan puri atau pun chapati.

Nota: Orang India banyak kaum dan setiap kaum ada dia orang punya version Masala ubi kentang ini.Ini ada lah version kaum saya. Saya tak suka nak short cut recipe. Masala ubi ini pekat tapi jika suka cair tambah air lagi.








Previous
Next Post »