PACERI NENAS INDIA
500 gm nenas ( jangan masak sangat ),dipotong kecil2
1 s/t serbuk kunyit
11/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa ( gula jangan banyak sangat )
Bahan kisar hingga lumat:
100 gm kelapa parut
2 tangkai chili hijau
2 ulas bawang putih
2cm halia
1 s/t jintan putih
50 gm gajus
Bahan tumis:
1 biji bawang besar,dihiris halus
3 tangkai chili kering.dipotong
2 tangkai daun kari
1 s/t biji sawi
1 s/t urad dall
3 s/m minyak
1. Campurkan air,serbuk kunyit dan nenas dalam periuk dan biarkan mendidih.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau rata masuk garam dan gula.
3. Dalam kuali lain panaskan minyak dan masuk bahan2 tumis dan tumis hingga bawang menjadi perang tuangkan kedalam nenas dan kacau rata. Masak dalam 1 mint dan tutup api. Sedap di hidang dengan nasi biryani.