KUAH TAU FOO SUMBAT





 KUAH TAU FOO SUMBAT


2 cawan air


120 gm asam java,saya pakai yang ada biji


2 cawan gula


3 s/m serbuk chili


3-4 s/m kicap pekat manis


11/2 cawan kacang tanah goreng yang di tumbuk hancur.


1 s/t tepung jagung,dicampur dengan sedikit air.jika perlu


Garam secukup rasa


1.    Asam java diramas dengan air dan tapis.

2.    Tuangkan dalam periuk dan campurkan dengan gula,kicap dan serbuk chili kacau rata dan panaskan hingga mendidih.

3.    Masukkan kacang dan kacau rata dan masak hingga pekat. Kalau rasa nak pekat lagi boleh dicampurkan dengan tepung jagung ikut hati you lah nak pekat ker nak cair.. Suaikan rasa  dengan garam.

Cara lain: Bakar dan tumbuk 2cm belacan dan panaskan 2-3 s/m minyak. Dan tumis belacan hingga naik wangi masuk serbuk chili dan kacau rata dan tuang air asam dan buat seterusnya seperti di atas. Jika rasa nak pedas lagi boleh ditambah dengan chili padi. Lepas buat ini ikut hati you orang lah nak makan dengan apa hehe tau foo sumbat tu you semua tau kan cara nak buat..

Nota: boleh juga kalau nak masak sedikit gula perang chap bintang.








Previous
Next Post »