BEEHOON GORENG
400 gm beehoon,direndam sampai lembut,tuskan
70 gm chilie hijau,dihiris
200 gm bawang besar,dihiris
40 gm bawang putih,ditumbuk
50 gm ikan bilis,tumbuk kasar
1 s/m ulutham paruppu*
½ s/m biji sawi
4 tangkai daun kari
¼ cawan minyak
3 cawan air
4 biji telur,digoreng hancur
Garam dan perasa secukup rasa
*Boleh di beli dikedai runcit orang india.
1. Panaskan minyak dan tumis ulutham paruppu,biji sawi,bawang besar,bawang kecil dan daun kari hingga bawang menjadi perang.
2. Masukkan ikan bilis dan goreng sebentar. Tuangkan air masak garam dan perasa dan biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan beehoon dan kacau sebati. Masuk telur dan gaul hingga air kering dan beehoon masak. Hidangkan dengan sos chilie.