IKAN MASAK KICAP PEDAS
500 gm ikan kembung, dibersih dan di gaul dengan garam dan goreng ketepikan.
3 biji tomato,dibelah 4
2-3 tangkai chilie hijau,dipotong
2 biji bawan besar,dipotong besar
¼ cawan kicap pekat manis
1 cawan air
Sedikit serbuk perasa
Garam jika perlu
1/4 cawan minyak
Bahan kisar:
20 tangkai chilie kering,dipotong dan rendam
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak.
2. Masukkan kicap dan air kacau sebati dan biarkan mendidih.
3. Masukkan serbuk perasa dan kacau rata rasa kuah nya jika perlu masak garam.
4. Masukkan bawang,chilie hijau dan tomato kacau rata. Masukkan ikan goreng dan kacau rata biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi panas.