BUTTER TAU FOO MASALA



BUTTER TAU FOO MASALA

Masakan ini selalu nya di masak dengan ayam atau pun pannir tapi kali ini saya masak pakai tau foo. Pasal my family ini banyak kambing hehe tak boleh (ikut agama) makan daging dan benda2 yang ada darah....

3 keping tau foo,potong jadi 12 cube,di goreng dan ketepikan

100 gm butter

 100 gm bawang besar,dikisar

1 1/2 s/t serbuk ketumbar

1 s/t serbuk chili

1 s/t serbuk garam masala

1/2 cube stock ayam,saya tak pakai

1/4 cawan susu sejat

1 1/2 cawan air

Garam & gula secukup rasa

Bahan kisar:

350 gm tomato

10 gajus

1 cm halia

3 ulas bawang putih

Kisar semua bahan di-atas sampai lumat dan ketepikan

(A)
1 s/t jintan manis
3 kumtum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kayu manis

Daun ketumbar untuk di-tabur

1. Panaskan butter dan masuk  bahan A dan tumis, masuk bawang kisar dan tumis hingga hilang bau mentah.

2. Masuk bahan kisar dan kacau rata, Masuk bahan serbuk  dan kacau rata dan masak selama 3 mint atau pun sampai naik minyak.

3. Masuk susu,stock ayam,garam dan gula kacau rata dan tuangkan air dan biar sampai mendidih ( kalau rasa tak cukup air boleh tampah sedikit lagi ) Masuk tau foo dan masak hingga pekat dan naik minyak.. Suaikan rasa. Tabur daun ketumbar dan hidang bersama chapatti atau pun roti.


Previous
Next Post »