PAVAKKAI VADAI (VADAI SAYUR PERIA)
1 cawan (250ml) kacang dhal kadalai paruppu* di rendam selama 4-5 jam. Tuskan.
4 -5 tangkai chilie kering*
1 s/m jintan manis*
2 cm halia,cencang*
4 ulas bawang putih*
½ s/t serbuk kunyit*
250 gm sayur peria,buang biji dan hiris halus(panjang) basuh dan ramas. Tuskan dan rendam dalam air garam selama 1 jam. Lepas tu ramas dan buang air nya basuh lagi sekali. Ramas sekali lagi dan ketepikan
1 biji bawang besar,dihiris halus
3 tangkai daun kari,dihiris halus
1 s/m gula
Garam dan perasa secukup rasa
½ cawan tepung kacang kuda,atau secukup nya.
1. Kisar dhal dengan bahan2 bertanda* jangan sampai lumat sangat dan jangan sampai kasar sangat dengan sedikit air.
2. Campur dhal dengan daun kari,bawang,gula dan perasa gaul rata. Lepas tu masukkan tepung kacang kuda sedikit demi sedikit hingga adnan boleh di bentu ( jangan masuk banyak sangat tepung kacang kuda tu )
3. Rasa dulu sebelum masuk garam kacau rata dan bentukan seperti vadai. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
Nota: Kadalai parupu boleh di beli di kedai runcit india. Kacang dhal ini nampak macam kacang dhal bisa yer tapi kacang dhal ini tak sedap di masak kari.
Nota: Kadalai parupu boleh di beli di kedai runcit india. Kacang dhal ini nampak macam kacang dhal bisa yer tapi kacang dhal ini tak sedap di masak kari.