KARI DAGING KAMBING




KARI DAGING KAMBING

1 kg daging kambing,di rebus dengan pressure cooker hingga ½ masak dengan sedikit garam dan 21/2 cawan air

200 gm tomato,dibelah 4

250 gm ubi kentang,dibelah 4

60 gm serbuk kari daging*

1 s/t serbuk chilie*

1 s/t serbuk jintan putih*

1 s/t serbuk ketumbar*

1 s/t serbuk garam masala*

2 s/m pes halia bawang putih

4 cawan air

Garam secukup rasa

Daun ketumbar

Bahan tumis:

1 bawang besar,di hiris halus

2 batang kayu manis

2 kuntum bunga lawang

2-3 tangkai daun kari

3-4 s/m minyak






1.    Panaskan minyak dan masuk kayu manis dan bunga lawang dan tumis masuk bawang dan tumis hingga menjadi perang masuk daun kari dan pes halia/bawang putih dan tumis hingga hilang bau halia.

2.    Masukkan bahan serbuk bertanda* dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masukkan daging yang telah di rebus dengan air nya sekali. Masukkan air,ubi,garam dan tomato dan kacau rata. Masak hingga daging menjadi empuk dan kari menjadi pekat. Hidangkan dengan nasi atau pun roti.






Previous
Next Post »