SAMBAL IKAN BILLIS TERUNG





SAMBAL TERUNG IKAN BILIS

400 gm terung,ikut hati awak lah saerah nak terung panjang ker atau pun terung bulat. Potong dan goreng ketepikan

50 gm ikan bilis,digoreng dan ketepikan

1 s/m jus asam java,atau secukup rasa.

2 biji bawang besar,dipotong

2 tangkai daun kari

½ cawan santan pekat

1 s/t biji sawi

3-4 s/m minyak

Garam dan sedikit pak aji
Bahan kisar

15 tangkai chili kering,direndam

50 gm bawang merah

2 ulas bawang putih

1 s/t serbuk chili

20-30 gm ikan bilis,direndam, Bila kisar tu masuk ikan bilis last dan kisar biar kasar.

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang,biji sawi dan daun kari hingga wangi.
2.    Masuk bahan kisar dan kacau rata masuk sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
3.    Tuangkan santan dan air asam dan kacau rata biarkan sampai naik minyak . Rasa dulu sebelum masak garam dan serbuk perasa. Masukkan terung dan ikan bilis goreng kacau rata. Dan tutup api. Hidangkan dengan nasi panas.





Previous
Next Post »