AYAM GORENG GAJUS
500 gm ayam,potong kecil2
150 gm gajus,goreng dan ketepikan
20 tangkai chilie kering,potong
3 ulas bawang putih,cencang
2 s/m minyak
¼ cawan air
Bahan perap: (A)
1 s/t kicap cair
1 s/t sos tiram
1 s/t jus halia
½ s/t minyak bijan
¼ s/t garam
2 s/m air
2 s/t tepung jagung
Campur sekali dalam mangkuk(B)
1 s/t kicap cair
1 s/t sos tiram
1 s/t jus halia
1 s/m sos worcestershire’s
1 s/t minyak bijan
1 s/m kicap pekat
2 s/t gula
1. Perap ayam dengan bahan A selama ½ jam.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga perang.
3. Masuk chilie dan kacau rata
.
4. Masuk ayam dan bahan B kacau rata dan tuangkan air.
5. Kacau rata dan tutup kuali dengan tudung dan biarkan hingga ayam masak. Kacau selalu.
6. Masukkan gajus dan kacau rata. Hidangkan panas dengan nasi.