KOOTU KACANG BUNCIS
500 gm kacang buncis,dipotong kecil
¾ gm kacang dhall, direndam sampai kembang dan dipressure cook sampai betul2 empuk dengan 11/2 cawan,1 s/t jintan putih,2cm halia,cencang dan 5 ulas bawang putih.Ketepikan
1 biji tomato,dicencang
11/2 cawan air
½ cawan santan pekat
1 s/t serbuk jintan putih
½ s/t serbuk kunyit
1 s/t gula
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 s/t jintan putih*
1 s/t ulutham paruppu*
1 s/t biji sawi*
4 tangkai chilie kering,dipotong
2 tangkai daun kari
2 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan masuk bahan2* kacau rata. Masuk bawang,daun kari dan lada kering tumis hingga bawang menjadi perang.
2. Kecilkan api dan masuk serbuk jintan putih dan serbuk kunyit kacau rata dan masuk tomato dan kacau rata masak sebentar. Masuk kacang dan kacau rata.
3. Tuangkan kacang dhall,air dan santan kacau rata dan biarkan mendidih dan masak hingga kacang empuk. Masuk garam dan gula secukup rasa. Hidangkan dengan nasi.
Nota: Kacang boleh digantikan dengan sayur lain.